Η περιοχή - ΑΒΔΕΛΑ, Βωβουσα, ΣΠΗΛΑΙΟ, ΣΑΜΑΡΙΝΑ

Με ορμητήριο το χωριό Περιβόλι ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί σε πολλά από τα αξιοθέατα της Βόρειας Πίνδου μιας και το χωριό είναι χτισμένο σχεδόν στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Ολόγυρα σε ακτίνα 50 - 60 χιλιομέτρων από το χωριό, περίπου 50 με 60 λεπτά χρονικά με αυτοκίνητο, υπάρχουν προορισμοί στους οποίους ανακαλύπτει την φύση, τον πολιτισμό και τις δραστηριότητες στο βουνό. Χωριά όπως η Αβδέλα, η Βωβούσα, το Σπήλαιο, η Σαμαρίνα, βυζαντινά μοναστήρια, πέτρινα γεφύρια και μουσεία κοσμούν την ευρύτερη περιοχή καταμαρτυρούν στον επισκέπτη την μακρά ιστορία του τόπου και την πολιτιστική του κληρονομιά. Παράλληλα αναρριχητικές διαδρομές, κορυφές με ποικίλες διαδρομές ανάβασης και ατέλειωτα μονοπάτια στο δάσος της περιοχής προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες δραστηριοτήτων στο βουνό, ενώ οι καταρράκτες, οι λίμνες και τα ποτάμια μαζί με την πολυποίκιλη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής αλλά και την μοναδική αίσθηση που προσφέρει η περιήγηση σε παρθένα δάση ωθούν τον επισκέπτη να ζήσει ανεπανάληπτες στιγμές.


 

 

Το Χωριό ΠΕΡΙΒΟΛΙ

Κτισμένο στις πλαγιές της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου, 45 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών και σε υψόμετρο 1.350 μέτρα το Περιβόλι είναι ένα από τα τέσσερα βλαχοχώρια της Πίνδου μαζί με την Αβδέλα, τη Σμίξη, και τη Σαμαρίνα. Περικυκλωμένο από το δάσος και τις κορυφές της Πίνδου και απέχοντας 14 χιλιόμετρα από τον πυρήνα του Εθνικού δρυμού, χαρακτηρίζεται ως ένας ιδανικός προορισμός για τον επισκέπτη που θέλει να ανακαλύψει μια διαφορετική εμπειρία διακοπών. Με ποικίλα τοπικά έθιμα και πλούσια ιστορία που εκτείνεται από τα Βυζαντινά χρόνια ο τόπος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, αναδεικνύοντας την πολιτιστική του κληρονομία.

Κτίρια όπως ο Ναός του Αγ. Γεωργίου που χρονολογείται πριν το 1770 αλλά και περιοχές έξω από το χωριό, γνωστά αρματολίκια και λημέρια κλεφτών, εξιστορούν την πορεία του τόπου. Τα ήθη και τα πνευματικά πατροπαράδοτα στοιχεία του Περιβολίου αναδεικνύουν τη λαϊκή παράδοση των Βλάχων σε μία ανεξάρτητη σύγχρονη πολιτιστική οντότητα. Από την πρώτη βόλτα ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται πως η ησυχία που κυριαρχεί, οι χαλαροί ρυθμοί αλλά και το περιβάλλον τοπίο ῾επιβραδύνουν῾ το κύλισμα του χρόνου.
 

Ο Εθνικός Δρυμός Βορειας Πινδου - ΒΑΛια ΚΑΛΝΤΑ

Η ᾽Βάλια Κάλντα῾, όπως ονομάζεται στα βλάχικα ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου (σημαίνει ‘Ζεστή Κοιλάδα’), χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα Εθνικά πάρκα της χώρας λόγω της τεράστιας βιοποικιλότητας και των μορφολογικών αντιθέσεων που διαθέτει. Με συνολική έκταση 60.000 στρεμμάτων, ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου, η παγωμένη ῾Ζεστή Κοιλάδα῾ πήρε το όνομα της κατ’ευφημισμό, καθώς αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδασ. Διαθέτοντας στην μορφολογία της, αρκετές κορυφές που φτάνουν σε υψόμετρο τα 2000 μἐτρα και βρισκόμενη σε μία ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς, το πάρκο είναι ένα από το πιο παρθένα μέρη της Ελλάδας. Λίμνες, ποτάμια, πυκνά δάση και απόκρημνες πλαγιές δίνουν τις αντιθέσεις που προκαλούν τον θαυμασμό. Ο πυρήνας του Δρυμού φιλοξενεί και προστατεύει μια τεράστια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας μοναδικού ενδιαφέροντος, όπως τα αιωνόβια ρόμπολα και την καφέ αρκούδα.